У Львові двоє немовлят з-за кашлюку потрапили в реанімацію


Опубликованно 08.11.2017 00:51

У Львові двоє немовлят з-за кашлюку потрапили в реанімацію

Двоє дітей у віці 1,5 і 2 місяці потрапили в реанімацію через захворювання на кашлюк. Діти живуть в різних сім'ях і в різних районах Львова. Про це повідомила ZAXID.NET головний епідеміолог Львівщини Наталія Тімко.

Де підхопив інфекцію 1,5-місячне немовля, невідомо. У родині ніхто не хворів, але батьки часто гуляли з дитиною на дитячому майданчику.

У родині, де живе двомісячний малюк, кашлюк хворів старший 3-річна дитина. Щеплення проти коклюшу, за словами лікарів, він також не мав.

Батьки не відразу зрозуміли, що у немовлят коклюш, думали якась респіраторна інфекція, деякий час лікували дітей, але їм ставало все гірше. Зараз діти у відділенні реанімації Львівської обласної інфекційної лікарні. Стан важкий, але вони дихають самостійно. Медики роблять все можливе, щоб полегшити їх стан.

За словами лікарів, підступність кашлюку в тому, що напади кашлю починаються не відразу, а десь з третього тижня хвороби, температура не відразу підвищується, тому досить складно відрізнити коклюш від респіраторних захворювань.

Збудник коклюшу поширюється повітряно-крапельним шляхом, тому ймовірність зараження при контакті з хворим становить до 90% .

Коклюш – це дуже підступний і небезпечне захворювання. Сильні спазматичні напади кашлю, які характерні для цього захворювання, можуть призвести до затримки дихання, негативно впливають вони і на серцево-судинну систему. Найнебезпечніше захворювання для дітей до року, оскільки від нестачі кисню вони задихаються, можуть посиніти. Тому при перших проявах нападів кашлю слід одразу звернутися до лікаря.

Єдиним надійним засобом профілактики є вакцинація. За словами Тимко, перше щеплення дітям роблять у 2 місяці, друге – 4, третє – у 6. У 18 місяців проводять ревакцинацію. Вакцинація в 70-80% попереджує захворювання або ж коли дитина все-таки захворів, то хвороба проходить у легкій формі.

Летальність від коклюшу становить 3%. Найвища серед дітей до двох місяців.

За даними Львівського обласного лабораторного центру, на Львівщині за 7 місяців цього року кашлюк захворіло 166 осіб, з яких майже 95% – діти. Найчастіше хворіють малюки до року – 42,5%, у віці від одного до чотирьох років – 38,1%. Серед всіх хворих на 92,5% – це діти, які не мали щеплень.

Нагадаємо, що наприкінці липня на Львівщині від коклюшу помер двомісячний дитина.

Теги: коклюш, проблеми вакцинації



Категория: Здоровье