Ультиматум владі. У центрі Києва відбудеться масовий протест


Опубликованно 11.11.2017 01:48

Ультиматум владі. У центрі Києва відбудеться масовий протест

Протестувальники висувають три основні вимоги - скасувати депутатську недоторканність, створити антикорупційний суд і внести зміни у виборче законодавство.

. Масова акція протесту, організована низкою політичних сил, в тому числі партією колишнього голови Одеської облдержадміністрації Михайла Саакашвілі "Рух нових сил", пройде у вівторок біля будівлі Верховної Ради.

Протестувальники вимагають скасувати депутатську недоторканність, створити антикорупційний суд і внести зміни у виборче законодавство.

В кінці вересня низка політичних сил, серед яких партії "Національний корпус", ВО "Свобода", "Самопоміч", "Громадянська позиція", депутати Верховної Ради від фракції "Блок Петра Порошенко" Мустафа Найєм, Світлана Заліщук, Сергій Лещенко і деякі позафракційні парламентарії, а також низка громадських організацій заявили про намір організувати 17 жовтня масову акцію протесту в центрі Києва. Пізніше про намір приєднатися до протестуючих заявив Саакашвілі.

Корнійчук: Саакашвілі змушує українців опускати руки

Організатори протестної акції в ультимативній формі висунули владі безліч різних вимог. Серед іншого, вони вимагають, щоб депутатів можна було притягати до кримінальної відповідальності на загальних підставах.

Протестувальники також вимагають внести зміни у чинне виборче законодавство. Вони наполягають на переході до пропорційної системи з відкритими регіональними списками. Ця система дозволить обирати не лише партію, але й конкретних кандидатів у ній.

Демонстранти мають намір вимагати створення в країні антикорупційного суду. Раніше Рада прийняла зміни до Конституції в частині судової реформи, яка передбачає створення окремого антикорупційного суду. На створення такого органу також наполягає Євросоюз, однак ця ініціатива поки не реалізована.

Крім того, Саакашвілі заявив, що вимагає призначення нового складу Кабміну, Центральної виборчої комісії, а також переобрання Верховної Ради.

Лукаш: влада втечуть, а покарають рядових виконавців

У партії Саакашвілі заявляють, що в ході протестів вимагатимуть "притягнути до відповідальності всіх друзів Петра Порошенка, які разом з ним бажають роздерибанити нашу країну: (українського бізнесмена Ріната) Ахметова, (лідера руху "Український вибір — право народу", представника Києва в гуманітарній підгрупі на переговорах у Мінську Віктора) Медведчука, (першого заступника голови фракції "Блок Петра Порошенко" Ігоря) Кононенко, (бізнесмена Олександра) Грановського, (бізнесмена Віктора) Пінчука, (бізнесмена Дмитра) Фірташа і інших".

Саакашвілі підкреслив мирний характер запланованої демонстрації. Його політсила організувала підвезення людей з регіонів на акцію в Києві, проте точне число учасників протесту не повідомляється. Він допускає, що у разі невиконання вимог протестувальників, частина з них можуть залишитися біля будівлі Верховної Ради безстроково, інші — виїхати в регіони і продовжити протести там.

Напередодні протестної акції Служба безпеки України заявила, що припинила закупівлю радикально налаштованими організаціями автоматом і гранатометів, які могли бути використані для провокацій під час демонстрацій в центрі Києва.



Категория: Киев