У Сумах медики підтвердили випадок смерті від правця 5-річної дівчинки


Опубликованно 12.11.2017 00:56

У Сумах медики підтвердили випадок смерті від правця 5-річної дівчинки

У Сумах від правця померла п'ятирічна дівчинка.

Про це у Facebook 24 серпня повідомила місцева журналістка Юлія Зайцева.

«У мене жахлива новина: 5-річну Юлечку, яка захворіла на правець в Сумській області, врятувати не вдалося. Вона просто грала у дворі і поранила ніжку», - написала вона.

«Уявіть собі, сьогодні кожна друга дитина під час такого травмування ризикує підчепити смертельну інфекцію. Оскільки невакцинирован. А сироватки, щоб вилікуватися, немає - в нашій країні про це давно не турбуються. Чиновники від медицини запевняють, вакцина в медустановах є, але чи це правда?» - додала журналіст.

Між тим головний педіатр управління охорони здоров'я Сумської облдержадміністрації Оксана Сташко сьогодні, 25 серпня, підтвердила журналістам, що дитину з Лебединської районної лікарні майже тиждень тому перевезли до Суми в реанімацію, але врятувати його життя не вдалося.

«В Сумській області зареєстрований випадок захворювання на правець, і зараз я констатую, що дитина, який був хворий, помер. Дівчинка взагалі не була щеплена, і тому у неї не було ніякого захисту від будь-яких інфекцій, починаючи з народження. Якщо б у дитини були щеплення, відповідно свого віку, хворобу можна було б не тільки запобігти, а як результат, смерті можна було уникнути», - зазначила чиновник.

За її інформацією, дитина виховувалася в багатодітній сім'ї. Крім неї в родині ще шестеро дітей. Дівчинка поранила ногу про дерево, коли грала у дворі. Батьки обробляли рану вдома самостійно. В медустанову звернулися тільки тоді, коли потерпіла була у важкому стані. Спочатку дівчинка лікувалася в Лебединської ЦРЛ, а потім її перевезли в Суми. 17 серпня дитині ввели сироватку, однак врятувати життя так і не вдалося.

*** Правець - гостре інфекційне захворювання, що вражає нервову систему і проявляється сильними судомами. Від важких форм захворювання смертність досягає більше 50%. Запобігти правець можна тільки вакцинацією.

За інформацією місцевих ЗМІ, всього в Сумській області щеплення від коклюшу, дифтерії та правця мають лише 24% дітей у віці до одного року, а ревакцинацію пройшли тільки 50% дітей області.

Теги: смерть від правця в Сумах, дитяча смертність



Категория: Здоровье