Суд у Києві отримав два позови проти співпраці НАБУ з ФБР


Опубликованно 28.01.2018 07:08

Суд у Києві отримав два позови проти співпраці НАБУ з ФБР

Позивач просить зобов'язати НАБУ надати завірені копії меморандумів про взаєморозуміння, які були укладені між ФБР Сполучених Штатів Америки і Національним антикорупційним бюро України.

Окружний адміністративний суд Києва отримав два позови щодо співпраці Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) з Федеральним бюро розслідувань США, повідомила в середу прес-служба суду.

Соцмережі: Луценко проти ФБР і через відкритий конкурс таємних агентів НАБУ

"В Окружний адміністративний суд міста Києва надійшов позов від громадської організації до Національного антикорупційного бюро України. Позивач просить зобов'язати НАБУ надати йому належним чином завірені копії меморандумів про взаєморозуміння, які були укладені між Федеральним бюро розслідувань Сполучених Штатів Америки і Національним антикорупційним бюро України, Спеціалізованої антикорупційної прокуратурою. Судом вивчається питання про відкриття провадження в адміністративній справі", — йдеться в повідомленні суду в Facebook.

Також суд повідомив, що у виробництві знаходиться позов депутата Верховної ради Борислава Розенблата до директора НАБУ Артему Ситнику, Службі безпеки України, третя особа – українська Генпрокуратура. "Позивач просить суд визнати протиправними дії директора НАБУ Артема Ситника про притягнення до оперативно-розшукової діяльності на території України співробітників ФБР без попереднього укладення міжнародного договору відповідно до закону України "Про міжнародні договори", — йдеться в повідомленні.

Раніше Ситник заявляв, що для викриття і документування незаконної діяльності депутатів Розенблата та Максима Полякова залучені фахівці ФБР, вони допомагали антикорупційного бюро відстежувати роботу компанії, яка була створена в США і зареєстрована на сестру Розенблата нібито для проведення незаконних операцій з бурштином. Розенблата підозрюють на Україні в причетності до легалізації незаконного видобутку бурштину.

Окрім іншого, в кінці минулого року генпрокурор України Юрій Луценко запідозрив незаконне притягнення ФБР до однієї з операцій НАБУ.

ФБР і НАБУ раніше підписали меморандум про взаєморозуміння, згідно з яким мають намір разом працювати над розкриттям злочинів, пов'язаних з міжнародним відмиванням грошей. У червні 2017 року даний меморандум був продовжений на два роки.



Категория: Киев