Рада змінила правила ввезення автомобілів


Опубликованно 09.03.2018 15:14

Рада змінила правила ввезення автомобілів

У вівторок, 27 лютого, Верховна Рада прийняла законопроект №5470-д, яким депутати внесли зміни в закон “Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів“.

Як повідомляє AUTO-Consulting, законопроект скасовує вимогу надавати сертифікат підтвердження відповідності екологічним стандартам під час пропуску транспортних засобів на митну територію України. Однак сертифікат все одно потрібно буде надати при митному оформленні для вільного обігу на внутрішній митниці.

Зазначимо, що згідно з чинним законодавством (поки новий закон не вступить в силу) пропуск на митну територію України, нових і б/у авто з метою їх першої реєстрації здійснюється за умови їх відповідності екологічним нормам.

На практиці це означає, що для пропуску транспортного засобу на митну територію України автовласнику потрібно вже мати на руках сертифікат відповідності, який можна отримати тільки на території України.

Таким чином, перевірка відповідності транспортних засобів еко-нормам проходить двічі: співробітниками ГФС при митному оформленні та в регіональних сервісних центрах МВС (колишні МРЕВ) при проведенні реєстрації ТЗ.

При цьому автори законопроекту зазначають, що європейське законодавство не передбачає такої перевірки при ввезенні автомобілів. Крім того, існуючий порядок ускладнює ввезення б/у американських автомобілів, які мають механічні пошкодження, оскільки сертифікат відповідності може бути виданий на такі транспортні засоби лише після проведення їх переобладнання. Однак зміна стану товарів, митне оформлення яких не завершено, є порушенням митних правил.

Нагадаємо, з 1 січня 2018 року в Україну електромобілі тимчасово ввозять без податків.



Категория: Автомобили