День Народження "Жигулі": Як створювали перше народне авто СРСР


Опубликованно 07.11.2018 13:45

День Народження

В цей день в 1970 році почалося серійне виробництво автомобілів “ВАЗ-2101“ Жигулі“. В редакції bigmir)net згадали, як створювався перший народний автомобіль СРСР.

Щоб зрозуміти, що значив випуск “Жигулі“ для радянських громадян, потрібно згадати, якими були умови життя того часу. В кінці 60-х автомобіль був чимось більшим, ніж розкіш. Навіть маючи гроші, купити собі машину просто так не можна було. Треба було записатися в чергу, в якій стояли роками. Автомобілів для всіх бажаючих просто не вистачало. Радянському союзу потрібно було нове масове авто.

Керівництво СРСР розуміло, що з цим завданням країна в короткі терміни самостійно не впорається. Треба було знайти іноземного партнера - завдання відповідальна, так і неймовірно складна в той час. Розповідають, що для цієї мети були використані агенти впливу за кордоном. Для супроводу переговорів їм належало влаштовувати “підкилимні ігри“ серед іноземних бізнесменів і політиків. Важливу роль в успіху операції, наприклад, зіграв відомий радянський письменник Леонід Колосов, який служив у той час агентом КДБ.

У підсумку в 1966 році вдалося домовитися з італійською автомобільною компанією Фіат. Останні виділили кредит на будівництво масштабного автомобільного заводу в Тольятті і надав ліцензію на свій найвідоміший автомобіль "Фіат-124". Це авто як раз виграв звання кращого в Європі. Для Фіат угода теж була вигідна, у зв'язку з масовими страйками робітників на заводах в Італії.

Радянські інженери ретельно протестували італійський автомобіль у важких радянських умов і спільно з італійцями внесли понад 800 змін в конструкцію. На будівництво заводу і налаштування виробництва пішло більше 4-х років. І ось, в серпні 1970 року з конвеєра зійшов перший екземпляр “ВАЗ-2101“. А вже 9 вересня почався серійний випуск. "Копійку" випускали протягом 13 років. Всього зібрали 2 700 000 примірників. “Жигулі“ виявився міцним і надійним автомобілем і, що важливо, нарешті став доступний мільйонам.

Раніше повідомлялося, що зробив для світу Чарльз Ройс.



Категория: Автомобили