Електробезпека: особливості перевірки знань


Опубликованно 04.05.2023 13:12

Електробезпека: особливості перевірки знань

Електробезпека – одна з ключових умов праці для кожного співробітника, робота якого пов'язана з електрикою. Тому при прийомі на роботу новий працівник обов'язково повинен пройти перевірку знань з електробезпеки. Для фахівців на спеціальних виробничих потужностях також необхідна професійна підготовка та навчання по роботі з електроустановками. Останнє – обов'язок роботодавця, що має забезпечити відповідне отримання теорії та бази. І зараз можна пройти дистанційне навчання з електробезпеки з подальшою перевіркою знань.

Що входить у навчання з електробезпеки

Навчання необхідне не тільки під час прийому на роботу. Воно знадобиться при зміні посади чи підвищенні, після тривалої перерви – понад рік. Працівник повинен досконально ознайомитися з обладнанням та одночасно вивчити такі дані:

  • правила безпеки;
  • як надавати першу допомогу;
  • як використовувати засоби захисту;
  • інформацію із посадової інструкції;
  • нормативні та експлуатаційні документи.

Програму підготовки складає керівник, вказуючи, чого треба навчити людину. Якщо йдеться про навчання самих керівників, ремонтного персоналу, то тут обов'язковим буде стажування. Після періоду навчання відбувається перевірка з електробезпеки, яка покаже, наскільки якісно було засвоєно знання.

Особливості перевірки знань

У людей з-поміж електротехнічного персоналу перевірка буває первинною та періодичною. Остання ділиться на чергову та позачергову.

Первинну перевірку проводять при найманні на роботу чи після тривалої перерви у такому зрізі знань. Чергова перевірка для персоналу, який відповідає за проведення та організацію робіт з обслуговування електротехніки, її налагодження тощо проводиться раз на рік. Адміністративно-технічний персонал має проходити процедуру щорічно.

Якщо в процесі зрізу знань людина показала погані результати, то призначають повторну перевірку. Роблять її не пізніше, як за місяць.

Позачергова перевірка необхідна, якщо норми та правила були змінені, оновлені. Обов'язковою вона буде при установці нового обладнання або реконструкції старого, при підвищенні кваліфікації, при порушенні вимог техніки безпеки. Все це вимагає оновлення знань, уточнення даних, щоб процес роботи був безпечним для самого співробітника та його оточення.

Більше про організацію електробезпеки на підприємстві та в офісі за посиланням на сайті Profiteh.



Категория: Новости